Verpakt eten vermijden is niet altijd beter voor het milieu. Verpakkingen helpen namelijk voedsel langer goed te houden, zodat je het niet hoeft weg te gooien. De verpakkingen zijn minder schadelijk voor het milieu dan het voedsel verspillen. Verpakkingsvrij leven kan wel milieuwinst opleveren, maar alleen als je erop let dat je geen eten verspilt.

De belangrijkste maatregel om afval te vermijden is minder kopen. Veel mensen kopen spullen die ze niet nodig hebben. Die belanden uiteindelijk bij het afval. Terwijl er materiaal, brandstof en mankracht voor is gebruikt. Textiel en elektrische apparaten hebben bijvoorbeeld een behoorlijke CO2-afdruk. Denk dus na voordat je iets koopt.

Plastic tassen en papieren tassen zijn vaak ook een bron van afval. Vermijd deze door zelf een tas mee te nemen als je gaat winkelen.

Door te consuminderen voorkom je ook afvalproductie. Kijk ook op consuminderen tips voor meer info. En duurzame apparaten aanschaffen die langer meegaan helpt ook afval verminderen. Zo hoef je bijvoorbeeld minder lampjes weg te gooien als ze duurzamer zijn. Zie hiervoor ook de pagina over energie besparen in huis. Zie ook de site van milieucentraal voor een overzicht van alle maatregelen die je kan nemen om je afval te verminderen.